Strategii naší organizace do roku 2030 podpořil Valný sněm, co bude dál?

Valný sněm v polovině března potvrdil směřování naší organizace na následujících šest let. To je popsáno v klíčovém dokumentu Strategie 2030 ve formě vize a šesti prioritních témat. První důležitý krok máme za sebou. Jak budou vypadat ty následující přibližujeme na dalších řádcích.

Strategie organizace do roku 2030 byla jedním z hlavních témat Valného sněmu, který proběhl v březnu v Olomouci. Delegátky a delegáti měli možnost diskutovat a posléze hlasovat o předložených tématech a o tom, čeho v nich chceme dosáhnout. Vize i všech šest předložených témat (Kvalitní skautská výchova pro budoucnost, Roveři a rangers, Růst, Bezpečný skauting, Environmentální výzvy, Klubovny, základny a tábořiště) bylo schváleno, u některých z nich byla přijata usnesení na dílčí úpravy.

V tuto chvíli se dalšími přípravnými kroky pro spuštění Strategie 2030 zabývá Náčelnictvo i Výkonná rada. Spolu s úpravou textací některých témat v duchu usnesení VSJ připravujeme časový harmonogram naplňování strategie, tedy to, v jakém čase která témata poběží. Tento komplet (upravené znění Strategie 2030 a její harmonogram) by mělo Náčelnictvo schválit ve své finální podobě nejpozději v říjnu letošního roku. 

Předpokládáme, že na podzim nabídneme skautské veřejnosti možnost zapojit se do přemýšlení o prvních realizovaných tématech, tedy do hledání konkrétních cest, jak vytyčených cílů dosáhnout. A klíčovou roli středisek, okresů, krajů, týmů kurzů, odborů i jednotlivců pak vidíme v samotném naplňování strategie, které by mělo začít v roce 2025. Budeme se snažit vám k tomu nabídnout konkrétní cesty, ale taky prostor pro hledání cest vlastních, budete-li chtít. Jedno je ale jisté, pokud do toho nepůjdete s námi, jen těžko se nám vytyčené cíle podaří naplnit, záleží na každém z nás. Těšíme se na vzájemnou spolupráci.

Informace ke Strategii 2030 můžete sledovat na stránce skaut.cz/​strategie.

Ondřej Vokál - Vokin,
náčelník

Bára Tichavová - Rozárka
místostarostka, ve VRJ zodpovědná za strategii